Tuulevaiset

Thursday, October 26, 2006

Vesinokkaelaimia bongaamassa

Eungellan kansallispuistossa paasee nakemaan harvinaisia platypuksia luonnossa. Parhaiten niita nakee aikaisin aamulla ja myohaan illalla. Mutta me nahtiin niita pitkin paivaa, kun vietimme kansallispuistossa kokonaista 2 paivaa.

Vesinokkaelain on yksi maailman kummallisimmista elaimista. Se on nisakas, mutta se munii nahkapaallysteisia munia. Poikasten kuoriuduttua se imettaa niita. Silla ei ole varsinaisesti nisia, mutta poikaset imevat maitoa emon turkin lapi. Platypus on kuin parsittu kokoon useasta eri elaimesta. Silla on ankan nokka, myyran ruumis, majavan hanta ja matelijan raajat. Lisaksi silla on turkki paalla.



Playtpuksia bongatessa tarvitaan karsivallisyytta, silla ne ovat hyvin arkoja elaimia. Ne kayvat pinnalla hengittamassa vain muutamia sekunteja kerrallaan, kunnes ne taas sukeltavat. Ne saikkyvat pienintakin aanta.


Platypus on noin 60cm pitka. Se syo 14 tunnissa oman painonsa verran. Ravintona se kayttaa hyonteisia, matoja ja pienia vesielaimia. Se elaa Australian itaosien joissa ja virroissa seka Tasmaniassa. Uroksella on hannassaan myrkkypiikki, jota se kayttaa vihollisiaan vastaan.