Tuulevaiset

Thursday, June 21, 2007

Loppuyhteenvetoa

Matkamme Australiassa lahestyy loppuaan. Viimeinen kohteemme taalla on Pohjois-Territorion Darwin. Jos olet seurannut kartalta matkaamme, huomaat, etta olemme kiertaneet lahes koko Australian ympari. Aloitimme matkamme Cairnsista, joten taydesta ympyrasta meilta jaa valiin ainoastaan Darwin-Cairns –vali, joka tarkoittaisi muutaman tuhannen kilometrin ajoa “keskella ei mitaan”. Lisaksi meilla jaa kaymatta Australian keskiosa: Ayers Rock ja Uluru. Myoskaan Tasmaniaan emme ehtineet. Pitaahan sita jotain paikkoja jattaa seuraavallekin reissulle.

Aloitimme reissaamisen 10 kuukautta sitten ja nyt tuntuu sopivalta ajankohdalta palata kohta Suomeen. Haluamme nauttia Suomen suvestakin hetkisen ennen syksyn tuloa. Enaa ei ole hirveasti intoa lahtea taalla kiertelemaan paikkoja ja ajamaan tuhansia kilometreja. Australia on pinta-alaltaan suurempi alue kuin Eurooppa, joskaan ei niin rikkonainen. Reissaamiseenkin vasyy ajan mittaan. Oma sanky, jaakaappi, vessa, suihku ja sauna tuntuvat aika mukavalta ajatukselta tallaisen “mustalaiselaman” jalkeen.

Myimme “kotimme” eli automme kahdelle ranskalaispojalle. Kilometreja mittariin kertyi meilla 28 tuhatta. Nukuimme Falconissamme noin 5 kuukautta. Saastimme sen avulla huomattavan paljon rahaa, silla taalla on tarjolla runsaasti ilmaisia yopymispaikkoja autossa nukkujalle. Toita olemme tehneet reissumme aikana reilut 4 kuukautta.

Olemme tyytyvaisia kuluneeseen vuoteen talla puolen maapalloa. Valivuosi suomalaisesta tehokkuus-elamasta on ollut paikallaan ja kotiin palataan iso rinkallinen uusia kokemuksia rikkaampana. Vastaavaan reissuun voimme lahtea toistekin, tosin seuraavalla kerralla jonnekin muualle pain muailmoo. Monta maata on viela kaymatta. Kannattaa elaa unelmansa todeksi, jos siihen on mahdollisuus, olivat ne unelmat sitten isoja tai pienia! Tama vuosi oli meidan unelmamme, jonka paasimme elamaan todeksi. Yksi parhaista asioista taalla on ollut australialainen elamantyyli: No worries, mate! Toivottavasti siita jaa jotain pysyvaa elamaamme. Aussit asettavat ykkossijalle kalastamisen merenrannalla, grillaamisen bbq:lla, rubgymatsin katsomisen ja hauskanpidon kavereiden kanssa. Life is for living!

Totta kai vuoteen mahtuu monenlaisia mielialoja ja fiiliksia eli sita sitten Suomessa tai Australiassa. Joka paikassa arkeen kuuluvat ne tietyt perusrutiinit, syomiset, nukkumiset ja pyykinpesut. Vastoinkaymisia ei paase pakoon missaan. Valilla olimme varsin heikossa rahatilanteessa ilman toita. Auto reistaili ja rahoja joutui kayttamaan Falconin korjaamiseen vahan liikaakin. Karpaset kiusasivat Etela- ja Lansi-Australian puska-alueilla. Toisinaan toita ei ollut tarpeeksi johtuen huonosta sadosta, saasta tai supervisorin motivaation puutteesta. Ja sadesaalla ulkoilmaelajan elo ei oo aina niin haavia, varsinkaan jos teltta ei pida vetta. Valissa teltassa yopyjaa paleli, vaikka paalla oli makuupussi, fleecekerrasto, villasukat ja kaikki rinkasta loytyvat lampimat vaatteet.

Mutta vastapainona paasimme kokemaan hienoja hetkia. Paikallisia pihveja oli mukava kokkailla ilmaisilla kaasu-grilleilla. Monet beachit ovat kuin matkatoimistojen esitteista, mikas siina on palmun alla maatessa varpaat meressa tai hyppiessa isoissa aalloissa. Snorklausretket jaavat unohtumattomina mieleen. Luonnossa nahtiin lahes kaikki Australian mielenkiintoiset elaimet, Australian luonto on muutenkin monipuolinen, taalla paasee nakemaan sademetsaa, autiomaata ja kaikkea silta valilta. Ja ilmasto on varsin miellyttava. Aamulla on mukava herata auringon paistaessa pilvettomalta taivaalta.

Vuosi ilman sanomalehtia, uutisia ja paivittaista netinkayttoa oli paikallaan oleva kokemus. Kannykkaverkko ei ulotu joka paikkaan ja puhelinta tuli kaytettya paljon vahemman kuin Suomessa. Radio ei kuulu taalla laheskaan joka paikassa. Elamantyylimme on ollut taalla muutoinkin varsin yksinkertainen ja olemme elaneet lahes koko ajan ulkoilmaelamaa. Mukana on kulkenut vain peruselamiseen tarvittavat tavarat, silla autoon ja rinkkoihin ei kovin paljon maallista omaisuutta voi kasata. Olemme tavanneet satoja reppureissaajia eri maista seka tehneet tuttavuutta joihinkin paikallisiinkin. Working-holiday –vuotta Australiassa voi kylla lampimasti suositella kaikille!

Working holiday –viisumi mahdollistaa 18-30 –vuotiaille tyoskentelyn Australiassa. Yhdella tyonantajalla voi olla maksimissaan 6 kuukautta. Viisumin voi saada myos toiseksi vuodeksi, mikali tekee yhteensa 3 kuukautta farmitoita ensimmaisen vuoden aikana. Tyot voi jakaa useaan jaksoon. Viisumin tarkoituksena on se, etta farmeille saataisiin tarpeeksi tyovoimaa. Me olisimme voineet laajentaa viisumiamme toiseksi vuodeksi, mutta yksi vuosi riitti meille. Yllattavaa on, etta kaikille Euroopan maiden kansalaisille ei myonneta working holiday –viisumia. Ainakin Sveitsi, Espanja, Portugali, Latvia, Liettua, Norja seka Ita-Euroopan maat kuuluvat talle listalle.

Mietimme ennen reissuamme, aiheuttaako 24t/vrk yhdessaolo ympari vuoden kriiseja parisuhteeseemme. Reissaaminen yhdessa on kuitenkin sujunut mainiosti ja olemme edelleenkin parhaita kavereita. =) Olemme vitsailleet, etta onhan niita pariskuntia, jotka Ovat samassa paikassa toissa, mutta mepas olemme tyoskennelleet samassa puussa! Ja tunkeneet paamme samaan puskaan hedelmien ja vihannesten peraan.

Yhtena haaveena ennen reissua meilla oli paasta tutustumaan Australian alkuperaisvaestoon, aboriginaaleihin. Ne haaveet ovat valitettavasti karisseet matkamme aikana. Aboriginaalit ovat tana paivana suurimmaksi osaksi syrjaytyneita, alkoholisoituneita ja pahanhajuisia ressukoita. He parveilevat ryhmina puistoissa ja kauppojen pihoilla maaten. Heilta vietiin aikanaan oikeudet omaan elamantapaansa yli 200 vuodeksi seka heidan asuinalueensa ja pyhat paikkansa riistettiin eurooppalaisten siirtolaisten toimesta.

Nykyaan valtio yrittaa korjata virheitaan maksamalla aboriginaaliyhteisoille valtavasti rahaa, mutta raha kuluu valitettavasti paa-asiassa viinaan. Viime vuosisadan alkupuolella aboriginaalilapsia vietiin perheista vakipakolla valkoisiin perheisiin “ oppimaan sivistynytta elamaa”. Aboriginaalit eivat koskaan kuitenkaan omaksuneet lansimaista elamantyylia ja tyonteon kulttuuria. Heidan alkuperainen elamantapansa oli vaeltaa alueelta toiselle, ottaen luonnosta vain valttamaton elamiseen. Heille omaisuus oli rasite, silla kaikki omaisuus oli kannettava mukana.




TOP-listoja

Parasta Australiassa
• vedenalainen maailma: upeat korallit ja ihmeelliset kalat kaikissa vareissa
• elaimet: kun pistaa riviin koalan, kengurun, krokotiilin, vesinokkaelaimen, jne niin voi sanoa nahneensa yhden maailman mielenkiintoisimmista elainmaailmoista
• tahtitaivas: etelaisen pallonpuoliskon tahtitaivas on aivan erilainen kuin pohjoisen pallonpuoliskon; Milky Way eli linnunrata nakyy hienosti
• ilmasto: Australiassa on aina kesa jossain eli ei tarvi palella ja aurinko paistaa
• mahdollisuus workingholiday-viisumiin
• pihvit + bbq
• kansallispuistot
• beachit


Parhaat paikat
• Whitsunday Islands
• Fraser Island
• Karijinin kansallispuisto
• Coral Bay
• Cape Tribulation
• Nelson Bay

Parhaat kaupungit
• Perth
• Sydney
• Adelaide
• Geraldton

Parhaat tyot
• Stonefruitien poiminta Stanthorpessa
• Viinirypaleiden poiminta Hunter Valleylla

Hauskimmat paikannimet
• Bluff
• Singleton
• Ulladulla
• Woy Woy

Parasta palvelua
• Infot
• Autoliitto
• Stanthorpen tyonvalitystoimisto

Mauttomat
• Surfers Paradise: Pilvenpiirtajat beachilla

Arsytti eniten
• Virastoissa asiointi: Palvelu vaihteli sen mukaan, mita virkailija sattui asioista tietamaan.
• Tyontekijoiden asema: Mitkaan lait/sopimukset eivat suojaa tyontekijaa ainakaan farmitoissa. Tyosopimuksia ei tunneta. Potkut voi tulla milloin tahansa, mista tahansa syysta. Taalla koitetaan naytella tehokasta. Mm juomatauoilla ei saa istua, koska se ei nayta hyvalta.
• Hedelmien ja vihannesten kalleus: Vaikka taalla viljellaan miljoonia kiloja kaikkea banaaneista bataatteihin, niiden hinnat ovat kohtuuttoman kalliita.
• Saksalaiset ja ranskalaiset packkarit: Isona ryhmana kayttaytyivat kuin euroopan omistajat ja valtasivat leirinta-alueiden poydat, eivatka muutenkaan huomioineet muita ihmisia. Yksittaisina ihmisina enimmakseen ihan mukavia.