Tuulevaiset

Thursday, January 18, 2007

Arkielamaa OZissa

Monet ovat pyytaneet meilta kuvausta "ihan tavallisesta" arkielamastamme taalla Australiassa. Tassapa sita sitten tulee. Eli vahan kuvausta arkemme sujumisesta.

Asuminen
Meilla ei ole taalla sen enempaa vakituista kuin valiaikaistakaan asuntoa. Auto on kotimme. Silloin kun olemme toissa, menemme leirinta-alueelle asumaan ja nukumme teltassa. Takalaiset leirinta-alueet ovat varsin mukavia, uima-allas kuuluu lahes aina varustukseen. Hikisen tyopaivan jalkeen onkin nautinnollista pulahtaa altaaseen! Muutamia oita nukuimme alkuun hostelleissa, mutta nykyisellaan yleensa kun olemme reissun paalla, majoitumme tilavaan station wagoniimme. Yopyminen autossa tapahtuu siten, etta kaikki tavarat siirretaan etupenkeille ja takatila onkin sitten makuuhuoneemme (2m pitka, 1,3m levea). Jokaisesta ei valttamatta tallaiseen elamantyyliin olisi – kaikki elamiseen tarvittavat tavarat pitaa mahtua autoon ja siella pitaa viela mahtua nukkumaan itsekin. Meilla on kuitenkin kehittynyt jo aika selkeat paikat kaikille tavaroille, josta ne sitten loytyvat. Auton muuttaminen yokuntoon menee rutiinilla kolmessa minuutissa.

Yopaikka loytyy yleensa teiden varsien lepoalueilta (siella on aina muitakin autossa yopyjia) tai sitten pienemmilla paikkakunnilla pienen ajelun jalkeen jostain hiljaisemmasta kolkasta. Aamulla sitten ajetaan johonkin leirinta-alueelle ja ostetaan sielta suihku muutamalla dollarilla. Leirinta-alueita on taalla todella tiheassa. Autossa asumisen etu on tietenkin se, etta se on ilmaista. Jos yopyisimme taalla joka yo esim. hostellissa, saisimme joka kuukausi tyoskennella vahintaan viikon maksaaksemme pelkastaan hostelliyot. Autoasuminen vahentaa nain tyonteon tarvetta.

Pyykkaaminen
Vaatteita likaantuu taalla kovaa vauhtia, aurinkomaassa kun ollaan ja hikoillaan. Jokaiselta paikkakunnalta loytyy kuitenkin kolikoilla toimivia itsepalvelupesuloita, joissa kaymme pyykkaamaassa. Koneelliseen pyykkia kuluu keskimaarin kolme taalaa. Huono puoli takalaisissa pesukoneissa on se, etta koneissa on yleensa vain kylmapesu ja vaatteet eivat lahde jarin puhtaiksi.

Nettiyhteydet
Meilla ei ole mukana taalla omaa kannettavaa tietokonetta, vaan kaytamme kirjastojen ja internet-kahviloiden nettikoneita yhteydenpitoomme sinne Suomeen pain. Netin kaytto maksaa isommissa kaupungeissa 1-3 taalaa tunnilta, pienemmilla paikkakunnilla 4-6 taalaa tunnilta.

Syominen
Paaosin kokkaamme itse ruokamme. Meilla on salkku-mallinen kannettava kaasuhella, jolla on valmistettu eraatkin nuudelit ja pastat. Halvin nuudelipussi maksaa 12 eurosenttia ja silla lahtee mukavasti vahaksi aikaa nalka. Itse valmistaen ruoka tulee edulliseksi. Taalla on myos joka puolella ilmaisia barbequeita eli grillilevyja, joilla on grillattu pihvia ja makkaraa. Taalla liha on erinomaisen hyvalaatuista ja halpaa Suomen hintoihin verrattuna. Valilla meilla on tietenkin herkkupaivia ja kaymme hakemassa Pizza Hutista tms. jotain valmista evasta. Ruoan hinta on suurinpiirtein sama kuin Suomessa.

Tyot
Tanne tullessamme saimme muilta taalla reissun tehneilta sellaista tietoa, etta toita on paljon tarjolla ja niita loytyy helposti. Onhan niita toita taalla toki tarjolla, mutta taalla on myos puoli miljoonaa reppumatkaajaa vuosittain ja muutkin matkaajat haluavat valilla tienata reissurahaa. Suurin osa reissaajista tekee farmitoita eli hedelmien ja vihannesten poimintaa tai pakkaamista. Sita tyota on eniten tarjolla. Jokaisen tyopaikan eteen olemme kuitenkin tahan mennessa saaneet tehda kovasti toita; useita puhelinsoittoja ja sahkoposteja. Mutta lopulta meilla on kuitenkin aina tarpannyt. Tyopaikka ei aina loydy lahelta, kovinkaan kummallista ei ole ajaa 500km toiden perassa johonkin suuntaan.

Summa summarum
Arkielama ei taalla ole yhta helppoa kuin mita se olisi meille Suomessa. Olemme kuitenkin tuumineet, etta me ehdimme viela nukkua aivan riittavasti mukavissa joustinsangyissa ja ottaa jaakaapista kylmaa maitoa ja pesta pyykkia omassa pesukoneessa. Mutta Suomi ei ole Australia. Haluamme nahda taalla mahdollisimman paljon erilaisia paikkoja ja olemme valmiita tinkimaan asumisolosuhteistamme ja ruokavaliostamme, jotta meilla olisi enemman rahaa reissaamiseen. Olemme taalla seikkailemassa kuin kulkurit, liiemmin huolehtimatta huomisesta ja nauttien taman maan ihmeellisyyksista.